Nieuwsberichten

Berichtgeving Frituurwereld over Kaag en MKB-energie maakt veel los

Veldhoven | 28 september 2022

De berichtgeving van Frituurwereld over een advies aan minister Sigrid Kaag maakt veel los in de media. Frituurwereld meldde afgelopen woensdag dat het ministerie van financiën de opinie is toegedaan dat energie-intensieve kleine bedrijven, zoals cafetaria’s en bakkerijen, best gewoon failliet mogen gaan.

De nodige online media pakten de afgelopen dagen dit nieuws alsnog op. Platform De Ondernemer schrijft: “Omvallende bakkers en cafetaria’s die er de brui aan geven door een torenhoge energierekening zijn bepaald geen uitzondering meer. Des te opvallender is het advies van het ministerie van Financiën over deze energie-intensieve MKB-bedrijven.”

“Schokkend”

De rechts-liberale website De Dagelijkse Standaard pikte het nieuws van Frituurwereld.nl onder de uitroep “Schokkend!” als één van de eerste media op: “Met andere woorden: als bakkers, slagers en cafetaria’s niet meer rond kunnen komen, nou, dan moeten ze de prijzen maar gewoon verhogen. Dus verdubbelen of verdrievoudigen in veel gevallen, want zo sterk zijn hun energiekosten gestegen. Dat de gewone Nederlander hierdoor keihard in zijn portemonnee geraakt wordt (en zal ophouden dit soort winkels te bezoeken) boeit de ambtenaren niet. Zo doe je dat even. Hop, even het “anders organiseren van het productieproces” in je lokale cafetaria of bij de lokale bakker en klaar!”

Passages in Miljoenennota

Afgelopen dinsdag wees Frituurwereld reeds op enkele passages in de Miljoenennota, die duiden op onenigheid in het kabinet over de noodzaak om cafetaria’s, bakkerijen en andere bedrijven in het midden- en kleinbedrijf te steunen vanwege de hoge energielasten. Daags erna werd aandacht besteed aan een stuk van het ministerie van financiën, waarin Kaag werd geadviseerd zich te keren tegen energiesteun aan kleine bedrijven. Tijdens de politieke beschouwingen citeerde ook Caroline van de Plas van de BBB uit deze adviezen.