Blije gezichten na bekendmaking energieprijzen 2023 en 2024

Veldhoven | 03 november 2022

“Rust aan het energiefront door betaalbare vaste prijzen”

Vakvereniging ProFri bood samen met haar energiepartner COMCAM al eerder dit jaar menig lid verlichting met energiebundels tegen lage tarieven. Met Nieuwe Horeca Nederland (NHN) zet ProFri nu een tandje bij. Naast frituurzaken kunnen ook andere bedrijven profiteren van de najaarsbundel. De prijzen voor 2023 en 2024 leveren blije gezichten op.

Leden van ProFri die nog niet zijn overgestapt kunnen zich eenvoudig via de website van de vereniging aanmelden voor deze bundel met betaalbare vaste energieprijzen. En wie nog geen lid is, kan dat natuurlijk worden. Andere bedrijven kunnen zich aanmelden via de website van NHN. De prijzen gelden zolang deze nieuwe energiebundel ruimte biedt.

0,86 cent voor gas in 2024
De prijzen van de nieuwe bundel, werden afgelopen maandag, samen met de energieprijzen voor 2024, gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van ProFri. In 2023 betalen bedrijven die zich nu melden €1,46604 per kuub gas en voor stroom €0,294 per kWh op piekuren en €0,168 in de daluren. In 2024 daalt de gasprijs naar €0,86053 en is de stroomprijs per kWh respectievelijk €0,2001 en €0,1395. Dit aanbod is tot uiterlijk 1 december 2022 beperkt beschikbaar. De genoemde prijzen zijn exclusief energiebelasting en btw. Ondernemers die willen inschrijven, moeten dus lid zijn of worden van vakvereniging ProFri of zich aansluiten bij Nieuwe Horeca Nederland (NHN) en tekenen voor een periode van vijf jaar.

Rust in de zaak
COMCAM, de energiepartner van ProFri/NHN, is een inkoper met een slimme inkoopstrategie op de termijnmarkt. Frans van Rooij zegt namens beide organisaties: “Zowel de overheid als marktdeskundigen verwachten dat de onrust op de energiemarkt voorlopig blijft aanhouden. Eerder dit jaar hebben we al veel leden kunnen helpen aan vaste lage prijzen. Zij zijn absoluut spekkoper. De prijzen in de nieuwe bundel liggen weliswaar hoger, maar je weet wel waar je aan toe bent en dat zorgt voor rust in je hoofd. Geen torenhoge energierekeningen meer die op de mat vallen.”

Met de bekendmaking van deze prijzen weet iedereen die eerder is ingestapt nu ook wat hij in 2024 gaat betalen. Van Rooij: “De samenwerking met COMCAM werpt opnieuw zijn vruchten af. Ik zag tijdens de jaarvergadering blije gezichten verschijnen toen Nadia Poortvliet van COMCAM de tarieven bekend maakte. Voor de leden die onlangs de overeenkomst getekend hebben met daarin een hoger gastarief, gaan we zorgen dat deze wordt aangepast. We staan tenslotte voor het collectief.”

Verduurzamen en besparen
Van Rooij: “Steeds meer andere ondernemers dan ondernemers met frituurzaken kloppen bij ons aan. Ook fabrikanten en toeleveranciers. Ze willen net zoals veel van onze leden af van hun onvoorspelbare en vaak torenhoge energierekening. Met de stichting NHN kunnen we meer bedrijven de helpende hand reiken.” NHN gaat samen met COMCAM ook kijken hoe horecaondernemers het beste geholpen kunnen worden bij de energietransitie, eigen opwek en het verminderen van het verbruik. Deze bedrijven zijn pas een bijdrage verschuldigd aan NHN wanneer de overeenkomst met COMCAM is getekend of als een bedrijf gebruik wil maken van een van de andere diensten of voordelen.

Van Rooij raadt alle horecaondernemers aan tijdig te beslissen en niet te wachten tot het huidige contract daadwerkelijk afloopt. “Ondernemen is vooruitzien. Meld je dus ook aan als jouw energiecontract pas in de loop van 2023 afloopt.”